Technologia produkcji żywca króliczego
Technologia produkcji żywca króliczego
autorem artykułu jest Leszek Gacek
Technologia produkcji żywca króliczego.
Leszek Antoni Gacek
www.sima.of.pl
Produkcja żywca króliczego rzÄ…dzi siÄ™ nieco innymi prawami niż powszechnie pojmowana hodowla królików. ZasadniczÄ… różnicÄ…, oprócz skali produkcji, jest konieczność prowadzenia maksymalnie intensywnego rozrodu. PodstawÄ… powodzenia jest uzyskiwanie od 90 do 100 kg sprzedanych królików od jednej samicy w roku. PrzykÅ‚adowo od 100 samic musimy w skali roku sprzedać 10 t królików. Przy Å›redniej masie ciaÅ‚a sprzedawanego zwierzÄ™cia 2,6 kg odpowiada to ponad 38 sztuk od samicy. UżywajÄ…c okreÅ›lenia samica należaÅ‚oby siÄ™ jednak posÅ‚ugiwać bardziej precyzyjnym okreÅ›leniem, w tego rodzaju produkcji, a mianowicie pojÄ™ciem – stanowisko wykotowe. Przy intensywnym systemie rozrodu bÄ™dziemy wymagali od samic wykotów nastÄ™pujÄ…cych co 1,5 miesiÄ…ca. Jest to zaÅ‚ożenie teoretyczne mogÄ…ce wystÄ…pić przy 100% zapÅ‚odnieÅ„. W praktyce hodowlanej taki procent zapÅ‚odnieÅ„ nie jest możliwy do osiÄ…gniÄ™cia i w sprzyjajÄ…cych warunkach mieÅ›ci siÄ™ w przedziale 70 – 90 %. Zależy to od warunków termicznych pomieszczenia, iloÅ›ci Å›wiatÅ‚a, pory roku, stanu zdrowotnoÅ›ci stada, wartoÅ›ci genetycznej samic, sumiennoÅ›ci hodowcy w przestrzeganiu terminów kryć i wielu innych czynników. Oprócz intensywnego rozrodu, czynnikiem decydujÄ…cym o powodzeniu produkcji żywca jest racjonalna gospodarka paszÄ… granulowanÄ… odpowiedniej jakoÅ›ci i zapewnienie zwierzÄ™tom odpowiednich parametrów zoohigienicznych w pomieszczeniach produkcyjnych. Wszelkie straty wynikajÄ…ce z niskiej pÅ‚odnoÅ›ci i plennoÅ›ci samic, upadków króliczÄ…t w okresie odchowu oraz w okresie tuczu ograniczajÄ… skalÄ™ produkcji i zwiÄ™kszajÄ… jednostkowe zużycie paszy. NiebagatelnÄ… rzeczÄ… jest również problem organizacji produkcji zarówno w skali danego gospodarstwa jak i w najbliższym regionie. Istnieje szereg codziennych czynnoÅ›ci, niezbÄ™dnych do wykonania na fermie, których nie można pod żadnym pozorem pominąć. Regularne rozdawanie paszy, zawsze o tych samych porach i w Å›ciÅ›le okreÅ›lonej iloÅ›ci, przeglÄ…d gniazd wykotowych a zwÅ‚aszcza krycia samic i sprawdzanie kotnoÅ›ci to prace które muszÄ… być wykonywane codziennie. Z tego powodu wydaje siÄ™ rozsÄ…dne prowadzenie fermy systemem rodzinnym, umożliwiajÄ…cym terminowe i sumienne wykonywanie prac przez poszczególnych czÅ‚onków rodziny. Regionalne organizowanie siÄ™ hodowców w grupy, mniej lub bardziej formalne, pozwoli z kolei na zmniejszanie kosztów staÅ‚ych zwiÄ…zanych z transportem paszy i żywca. Kupowanie od producenta dużych iloÅ›ci granulatu (dla kilku odbiorców) może być argumentem do wystÄ™powania o zmniejszenie ceny i stosowania upustów. Z drugiej strony, dostarczanie do ubojni żywca króliczego w dużych partiach, wyrównanego wagowo i zgodnie z ustalonym, na podstawie produktywnoÅ›ci stad, planem umożliwi uzyskiwanie wyższych cen skupu w porównaniu do skupu przypadkowego i okazjonalnego.
1. Krycie samic powinno być przeprowadzone najpóźniej w 10 do 14 dni po poprzednim wykocie.
Pierwsze krycie samic po wykocie możemy już przeprowadzać, przy miotach standaryzowanych, od 7 dnia a następnie kontynuujemy krycia do dnia 14. Intensywność kryć zależna jest od ilości posiadanych samców. Po pierwszym kryciu w 7 dniu następne należy przeprowadzić w dniu 10 i 14. Krycie samicy po włożeniu do klatki samca będzie przebiegało naturalnie w sytuacji jeżeli samica jest chętna przyjąć samca lub będziemy musieli pomóc poprzez przytrzymanie samicy by nie uciekała przed samcem. Jeżeli samiec po pierwszym udanym skoku, w przeciągu kilku minut wyraża ochotę na oddanie skoku następnego i interesuje się samicą, należy mu na to pozwolić i takie krycie odnotowujemy jako jednorazowe. Dla uzyskanie pewności co do skuteczności pokrycia, powtarzamy je tym samym samcem po upływie 12 do 24 godzin. Intensywność eksploatacji samca zależy od skuteczności jego pokryć, możliwej do oceny na podstawie dokumentacji hodowlanej, kondycji i chęci do krycia. Przyjmuje się, że dobry samiec może kryć dwa razy dziennie przez 4 dni a następnie należy dać mu jeden dzień odpoczynku.
2. Dawka granulatu powinna być dokładnie odmierzona aby nie przekraczać ustalonych dawek a jednocześnie zapewnić królikom niezbędną jego ilość.
Samice nie kotne oraz w pierwszej poÅ‚owie kotnoÅ›ci powinny otrzymywać okoÅ‚o 120 do 150 g granulatu dziennie, podzielone na dwie równe dawki rozdawane co 12 godzin. Przeprowadzane okresowe ważenia samic pozwalajÄ… na okreÅ›lenie stanu w jakim siÄ™ znajdujÄ…. Nieznaczne przybieranie na wadze, zwiÄ…zane z ciążą, jest uzasadnione natomiast przyrost masy ciaÅ‚a zwiÄ…zany z otÅ‚uszczaniem jest niedopuszczalny. Samice majÄ…ce tendencjÄ™ do zatuczanie siÄ™ majÄ… sÅ‚absze efekty rozrodu i w takiej sytuacji można ¼ dawki pokarmowej zastÄ…pić sianem, oczywiÅ›cie w proporcjach wagowych a nie objÄ™toÅ›ciowych. Samice karmiÄ…ce, odchowujÄ…ce mÅ‚ode i bÄ™dÄ…ce jednoczeÅ›nie kotne wymagajÄ… zwiÄ™kszonych dawek pokarmowych (600 g dziennie i wiÄ™cej).
3. Należy przeprowadzać okresowe ważenia wybranych zwierząt w okresie tuczu w celu określenia tempa przyrostu masy ciała.
ZaÅ‚ożenia technologiczne produkcji żywca króliczego, w oparciu o biologiÄ™ i specyfikÄ™ rasowÄ…, zakÅ‚adajÄ… Å›redniÄ… dziennÄ… dawkÄ™ pokarmowÄ… na jednego królika na poziomie 120 g. Ilość ta jest mniejsza na poczÄ…tku okresu tuczu (ok. 100 g), kiedy to zwierzÄ™ta w wieku ok. 35 dni ważą Å›rednio po 600 g, a nastÄ™pnie roÅ›nie do wartoÅ›ci 150 g na sztukÄ™ i wiÄ™cej, przy masie ciaÅ‚a królików 2 500 g w wieku 90 dni. Sumienne rozdawanie karmy musi być uzupeÅ‚nione o rejestrowanie jej zużycia i okresowe ważenia królików tuczonych w celu okreÅ›lenia ich tempa wzrostu. Åšrednie, dzienne przyrosty masy ciaÅ‚a królików powinny siÄ™gać 30 g na sztukÄ™ i tak należy rozdawać paszÄ™ aby te przyrosty uzyskać. Nie należy jednak stosować nadmiernych dawek pokarmowych ponieważ króliki nie sÄ… w stanie wykorzystać caÅ‚ej zadanej paszy i bÄ™dÄ… jÄ… marnowaÅ‚y. Straty paszy mogÄ… nastÄ™pować poprzez jej wygrzebywanie z karmideÅ‚ albo poprzez nadmierne zjadanie. Królik nie ma ruchów perystaltycznych jelit i przesuwanie treÅ›ci w przewodzie pokarmowym odbywa siÄ™ mechanicznie przez pobieranÄ… karmÄ™. CzÄ™ste pobieranie nadmiernych iloÅ›ci granulatu może spowodować szybsze przesuwanie go w przewodzie pokarmowym niż zostanie on rozÅ‚ożony i przyswojony przez organizm. Z wyliczeÅ„ wynika, że za caÅ‚y okres tuczu, trwajÄ…cy po odsadzeniu 60 dni, królik powinien zużyć do 7 kg granulatu i uzyskać masÄ™ ciaÅ‚a 2,5 – 2,6 kg.
4. Do produkcji żywca trzeba użyć odpowiednie rasy i prowadzić dokumentację hodowlaną.
Do produkcji żywca króliczego, w warunkach polskich, najbardziej predysponowaną rasą królików jest rasa Nowozelandzka Biała ze względu na jej wskaźniki użytkowe i stosunkowo duże pogłowie, umożliwiające dokonywanie okresowego uzupełniania stada o osobniki nie spokrewnione. Bardzo dobre, albo nawet jeszcze lepsze niż przy rasie Nowozelandzkiej Białej, wyniki produkcyjne uzyskuje się przy oparciu produkcji o króliki rasy Termondzkiej Białej. Rasa ta jednak jako mniej popularna szybciej powoduje spokrewnienie zwierząt w stadzie, może być jednak używana jako element uszlachetniający stada królików nowozelandzkich. Wszystkie zwierzęta w stadzie powinny posiadać karty na klatkach w których przebywają zawierające podstawowe dane dotyczące ich rozrodu, pochodzenia i wag kontrolnych. Prowadzona dokumentacja pozwala na monitorowanie zarówno ilości zużywanej karmy jak i na określanie tempa przyrostu masy ciała królików w okresie tuczu. Dokumentacja jest niezbędna do wybierania najlepszych zwierząt do remontu stada. Samice mające zastąpić swoje poprzedniczki w stadzie powinny charakteryzować się dobrym tempem wzrostu, pochodzić od samic regularnie i w terminach odchowujących liczne mioty. Samce przeznaczone do remontu stada muszą pochodzić od samców dających największy odsetek samic zakoconych oraz dających liczne mioty.
5. Konieczne jest prowadzenie szczepień ochronnych oraz kontrola stanu zdrowia zwierząt przez lekarza weterynarii.
Każda ferma produkcyjna powinna pozostawać pod bieżącÄ… kontrolÄ… lekarza weterynarii, który bÄ™dzie opracowywaÅ‚ zarówno program szczepieÅ„ ochronnych jak i innych zabiegów profilaktycznych. Podstawowymi i najgroźniejszymi chorobami królików jest myksomatoza i pomór królików. W celu ograniczenia możliwoÅ›ci zachorowania do minimum, przeprowadzane sÄ… szczepienia ochronne. Króliki stada podstawowego, dorosÅ‚e powinny być szczepione jeden raz do roku, najlepiej wczesnÄ… wiosnÄ…, z zastosowaniem 1 ml Myxovacu w celu uodpornienia na myksomatozÄ™ oraz 1 ml Cunivacu uodporniajÄ…cego na pomór króliczy. Szczepienia dokonujemy w odstÄ™pach 14 dniowych z zachowaniem zasad higieny. Króliki mÅ‚ode szczepimy na myksomatozÄ™ dawkÄ… 1 ml Myxovacu w trakcie odsadzania od samic w wieku minimum 4 tygodni a nastÄ™pnie po 10 – 14 dniach doszczepiamy 0,5 ml Cunivacu w celu uodpornienia na pomór. W okresie kiedy nie zachodzi podejrzenie wystÄ™powania komarów, przenoszÄ…cych myksomatozÄ™, możemy zrezygnować ze szczepienia królików mÅ‚odych przeciwko tej chorobie. Jeżeli jednak wiek królików wskazuje na to, że bÄ™dÄ… one jeszcze żyÅ‚y w czasie istnienia zagrożenia, należy je zaszczepić.
6. Produkcję żywca króliczego należy prowadzić w odpowiednich warunkach środowiskowych i z dostatecznym wyposażeniem technicznym.
Króliki są bardzo wrażliwe na przeciągi, co należy brać pod uwagę zarówno przy budowie klatek (szczelne dopasowanie ścian), jak i przy urządzaniu większych pomieszczeń w których ustawia się klatki. Zwierzęta te są wrażliwe na wilgoć, dlatego ferma nie może być położona na terenie podmokłym, a klatki powinny być tak konstruowane, aby zwierzęta miały zawsze sucho. Pomieszczenia zatem muszą chronić nie tylko przed opadami atmosferycznymi w przypadku klatek wolno stojących, ale także zapewnić odpowiedni odpływ moczu i swoją budową ułatwić hodowcy utrzymanie czystości - ważnej zarówno ze względu na zdrowie królików, jak również na jakość ich futra. Istotną sprawą jest ochrona królików przed szkodnikami, takimi, jak szczury, myszy, łasice czy tchórze, które często czynią wiele szkód. Pamiętać również należy o zakładaniu moskitier w oknach w okresie miesięcy letnich zabezpieczając króliki przed muchami czy komarami przenoszącymi wiele schorzeń, w tym jednego z najgroźniejszych - myksomatozy.
Nowoczesne, towarowe metody produkcji królików wymagają określonych warunków mikroklimatycznych, które pozwolą na uzyskanie rentownych wskaźników użytkowości rozpłodowej i tucznej. Głównymi czynnikami kształtującymi mikroklimat są: temperatura, wilgotność, światło oraz zawartość w powietrzu szkodliwych składników.
Warunki zoohigieniczne
1. temperatura – minimalna - 12oC; optymalna – 18oC – 22oC; maksymalna – 26oC
2. szybkość przepÅ‚ywu powietrza – 0,25 m/sek
3. wymiana powietrza – zima 0,8m3/h/kg; lato –4m3/h/kg
4. wilgotność maksymalna – 75%
5. oÅ›wietlenie – stado produkcyjne – 70lux; sektor tuczu – 50lux
Żywienie
1. Ilość dni żywieniowych
- dorosÅ‚e – 365 dni
- mÅ‚odzież – 60 dni
2. Åšrednie dzienne dawki granulatu dla jednej sztuki w kilogramach
- samce dorosÅ‚e – 0,15
- samice dorosÅ‚e (nie kotne i w pierwszej poÅ‚owie kotnoÅ›ci)– 0,2
- samice dorosÅ‚e (kotne i z mÅ‚odymi) – 0,6
- mÅ‚odzież w okresie tuczu –0,12
3. Zapotrzebowanie na wodę w ciągu doby (stały dostęp)
- króliki dorosÅ‚e – 0,5 – 1,5 litra
- króliki mÅ‚ode – 0,2 – 0,5 litra
Produkcja żywca
1. Stosunek samic do samców 8 : 1
2. Brakowanie stada 100%
3. Åšrednia ilość miotów w roku od jednej samicy (stanowiska wykotowego) – 6
4. Åšrednia ilość królików sprzedanych od jednej samicy (stanowiska wykotowego) w roku – 36
--
Leszek Gacek; www.sima.of.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Virtual hairstyle, hair galleries and make over
Warszawa
Wystąpienia publiczne w pigułce
Wczasy odchudzajÄ…ce
Materiały eksploatacyjne